SetupSlovenčina
Úvod > Časté otázky > Čo je doména, čo je webhosting, aký je v tom rozdiel?

Čo je doména, čo je webhosting, aký je v tom rozdiel?

Doména je textové označenie počítača alebo servera. Každý server je v internete prístupný cez svoju IP-adresu, čo sú 4 čísla oddelené 3 bodkami, napr. 82.208.46.80. Keďže by bolo zložité si pamätať takéto adresy, zaviedli sa domény ako ich textové reprezentácie. Vďaka doménam teda stačí, keď do prehliadača napíšete napríklad google.sk, facebook.com, setup.sk, aby ste sa dostali na stránku, kam sa chcete dostať.

Webhosting (skrátene hosting) je prenájom servera alebo jeho časti na uloženie webstránky, mailov, databáz, a vytvorenie podmienok na ich prevádzku na internete.

Ak máte doménu, bez webhostingu je iba zaregistrovaná, ale nefunkčná. Až keď máte k doméne zriadenú nejakú webhostingovú službu, môžu vám na nej fungovať webstránky, mailové schránky a všetko, čo s tým súvisí. Webhosting môže byť bezplatný (bez akýchkoľvek garancií, často za inú protihodnotu, napr. zobrazovanie reklám na vašej stránke) alebo platený. Pokiaľ chcete mať stránku viac funkčnú ako nefunkčnú, budete pravdepodobne potrebovať platený webhosting. Ak chcete mať webstránku dostupnú vždy, odporúčame objednať hosting na https://www.webhouse.sk.