SetupSlovenčina
Úvod > DNS > Editovanie DNS záznamov

Editovanie DNS záznamov

DNS záznamy je možné editovať v našom administračnom rozhraní Setup – menu Domény / DNS Zóna kde si z menu vyberiete konkrétnu doménu pre ktorú chcete dns záznamy upravovať.
 

A záznam

A záznam - slúži k presmerovaniu domény na Vami požadovanú IP adresu, pričom nie je možné pouziť textový názov. Pre presmerovanie domény napr. nazovdomeny.tld (bez www) na IP adresu 93.184.77.37 bude vyzerať nastavenie takto:
nazovdomeny.tld   IN   A   93.184.77.37

www záznam

www záznam - slúži k presmerovaniu domény s www, teda napr. www.nazovdomeny.tld. Tento záznam je možné presmerovať ako na IP adresu, tak na textový záznam. 
V prípade presmerovania domény www.novadomena.sk na textový záznam napr. na useron1.hostmaster.sk je potrebné na konci zadať bodku. Nastavenie bude vyzerať takto:
www   IN   CNAME   useron1.hostmaster.sk. 
V prípade presmerovania domény www.novadomena.sk na IP adresu napr. 93.184.77.37 bude vyzerať nastavenie takto:
www   IN   A   93.184.77.37

Hviezdičkový záznam

* záznam - slúži k presmerovaniu subdomén. Je možné ho smerovať na textový názov alebo na IP adresu. Nastavenia môžu vyzerať takto: 
 
*   IN   CNAME   useron4.hostmaster.sk.

MX záznam

MX záznam - určuje, ktoré mailové servery sú zodpovedné za príjem správ pre vašu doménu. Pre jednu doménu môžete nastaviť viac MX záznamov a e-maily budú smerované podľa priority týchto záznamov. Hodnota MX záznamu sa zadáva v textovej podobe a nie ako IP adresa. Ak chcete nastaviť MX záznamy na servery Google (služba gmail), zadajte do poľa Názov znak @, vyberte typ MX a ako hodnotu napíšte prioritu záznamu a jeho textovú hodnotu, ktoré oddeľte medzerou a ukončite bodkou. Nastavenia teda môžu vyzerať takto: 
 
nazovdomeny.tld   IN   MX   1 aspmx.l.google.com.
nazovdomeny.tld   IN   MX   5 alt1.aspmx.l.google.com.
nazovdomeny.tld   IN   MX   5 alt2.aspmx.l.google.com.
nazovdomeny.tld   IN   MX   10 alt3.aspmx.l.google.com.
nazovdomeny.tld   IN   MX   10 alt4.aspmx.l.google.com. 

V tom prípade budú všetky e-maily, odoslané na Vašu doménu, smerované na poštový server spoločnosti Google.

TXT záznam

TXT záznam - môže slúžiť napríklad na overenie vlastníctva domény rôznymi externými službami. Hodnotu záznamu je potrebné zadať v úvodzovkách.

nazovdomeny.tld  IN   TXT    "hodnota záznamu" 

V prípade, že TXT zaznám obsahuje viac ako 255 znakov, je potrebné ho aj rozdeliť úvodzovkami, medzi ktorými bude medzera. Potom bude vyzerať záznam takto:

nazovdomeny.tld IN TXT "hodnota záznamu" "hodnota záznamu"

DNS servery (ns1.webhouse.sk, ns2.webhouse.sk, ns3.webhouse.sk) nie je možné editovať v tejto sekcii DNS záznamov, ale pre editáciu DNS serverov je nutné sa prekliknúť do nastavení DNS serverov v setup konte v časti Domény / Detail domény / DNS servery. V tomto nastavení sa DNS servery zobrazujú pretože ide o povinný záznam, ktorý ale nie je možné editovať.