SetupSlovenčina
Úvod > Hosting > SSL certifikáty > SSL certifikát pre vašu stránku

SSL certifikát pre vašu stránku

Na prevádzku stránky pod SSL u nás môžete používať buď spoločný SSL certifikát pre celý server, alebo môžete používať SSL certifikát vydaný pre vašu doménu. Spoločný certifikát je zadarmo. Jeho nevýhodou je, že sa vám zobrazuje na začiatku pri prístupe na šifrované stránky výstražné okienko, že názov certifikátu nezodpovedá názvu serveru. Druhou možnosťou je SSL certifikát iba pre vašu doménu, ktorý si môžete zaobstarať u niektorej z certifikačných autorít, napr. VeriSign, Thawte, RapidSSL a pod. Takýto certifikát má tú výhodu, že sa vydáva špeciálne pre vašu doménu, teda nezobrazuje sa žiadne výstražné okno. Nevýhodou je vyššia cena za certifikát. SSL certifikát si môžete zakúpiť sami, potrebujete väčšinou vedieť len vašu doménu a kde je prevádzkovaná (Linux alebo Windows). Alebo vám ho radi zabezpečíme my, konkrétne RapidSSL.

Pre zabezpečenie šifrovaného prenosu dát medzi návštevníkom stránky a samotnou www stránkou sa využíva protokol HTTPS. Ide vlastne o zabezpečenú verziu http. Pre šifrovanie dát samotný https využíva protokol SSL. Dosiahnete tým teda bezpečnejší prenos dát, ktorý je vhodný používať najmä ak mate na stránke citlivé dáta, prípadne ide o nejaký eshop, kde zákazník vkladá osobné, fakturačné údaje.

V rámci služieb Happy alebo Fajnšmeker môžete využívať spoločný SSL certifikát platný pre celý server, ktorý je zadarmo. Jeho nevýhodou je, že sa vám zobrazuje pri prístupe na stránku oznámenie, že názov certifikátu nezodpovedá názvu domény. Alebo môžete využiť vlastný certifikát. Certifikát si môžete zabezpečiť sami u niektorej z certifikačných autorít, napr. VeriSign, Thawte, RapidSSL a pod. a my Vám ho nainštalujeme. Táto služba je spoplatnená podľa cenníka. Jednou z možností, ktoré ponúkame našim zákazníkom je RapidSSL obyčajný certifikát alebo RapidSSL wildcard certifikát. Obyčajný certifikát sa zakupuje pre konkrétny názov domény, teda napr. nazovvasejdomeny.sk a funkčný je aj pre www.nazovvasejdomeny.sk. Wildcard certifikát platí pre celú doménu, teda aj pre subdomény. Používať ho môžete napr. pre nazovvasejdomeny.sk, www.nazovvasejdomeny.sk, eshop.nazovvasejdomeny.sk, info.nazovvasejdomeny.sk, test.nazovvasejdomeny.sk atď.

Ďalšou možnosou je Let's encrypt certifikát. Ide o nový typ certifikátu, ktorý je platný tiež pre konkrétny názov domény. Tento certifikát je poskytovaný bezplatne. Je vhodný predovšetkým pre nekomerčné projekty, jeho nevýhodou je o niečo menšia kompatibilita s prehliadačmi na rozdiel od platených certifikátov, predovšetkým u starších verzií prehliadačov.

Ceny certifikátov sú zahrnuté v cenniku. Certifikát si môžete objednať v Setupe podľa návodu tu.