SetupSlovenčina
Úvod > E-mail > Čo sú IMAP a POP, a na čo slúžia.

Čo sú IMAP a POP, a na čo slúžia.

POP a IMAP sú dve metódy na prístup k e-mailu. IMAP je odporúčanou metódou, keď potrebujete kontrolovať svoje e-maily prostredníctvom niekoľkých rôznych zariadení, ako napríklad telefónu, notebooku a tabletu.

IMAP

IMAP umožňuje prístup k e-mailu, nech ste kdekoľvek, z ľubovoľného zariadenia. Keď si prečítate e-mailovú správu pomocou IMAP, nie je skutočne sťahovaná alebo ukladaná v počítači. čítate ju teda priamo z e-mailovej služby..

IMAP správu stiahne, iba ak na ňu kliknete, pričom prílohy sa automaticky nesťahujú. Vďaka tomu si správy môžete pozrieť oveľa rýchlejšie ako prostredníctvom protokolu POP.

POP

POP funguje tak, že kontaktuje vašu e-mailovú službu a stiahne z nej všetky vaše nové správy. Po ich stiahnutí do zariadenia sa správy, ak to tak máte nastavené v mailovom klientovi, z e-mailovej služby môžu zmazať. Znamená to, že po stiahnutí sú e-maily dostupné iba prostredníctvom daného počítača. Ak sa pokúsite o prístup k e-mailom prostredníctvom iného zariadenia, správy, ktoré boli predtým stiahnuté, nebudú k dispozícii.

Odoslaná pošta sa uchováva lokálne v mailovom klientovi - zariadeni cez ktoré ste si dané správy.