SetupSlovenčina
Úvod > DNS > SPF - Sender Policy Framework

SPF - Sender Policy Framework

SPF je DNS záznam, v ktorom sa definuje, ktorý smtp server je pre doménu autorizovaný pre odosielanie mailov. 
Mailový server príjemcu môže overiť či je v SPF zázname uvedený mailový server, z ktorého bol mail odoslaný. Ak tam daný server nie je uvedený, mail môže server príjemcu odmietnuť.

Ak sa teda stretnete s hláškou: Message rejected because SPF check failed, máte zrejme zle zadefinovaný SPF záznam. Prípadne, ak vám niekto zasiela mail a vracia sa mu daná hláška, tak náš mailový server odmietol prijať takýto mail z dôvodu nesprávne zadefinovaného SPF záznamu.

DNS záznamy si môžete editovať v setupe v sekcii Domény / DNS zóna - defaultne je vytvoreny pri priradeni domeny k hostingu v tvare: "v=spf1 a mx include:_spf.webhouse.sk ~all" tak, aby ste mohli bez problémov odosielať správy z emailového alebo webového servera spoločnosti Webhouse.

nazovdomeny.tld   IN  TXT   "v=spf1 a mx include:_spf.webhouse.sk ~all"

V prípade že chcete do SPF záznamu zadefinovať aj iné IP adresy, ktoré sú oprávnené odosielať emaily z Vašej domény, tak záznam môže vyzerať napríklad takto:

nazovdomeny.tld   IN  TXT   "v=spf1 a mx ip4:216.58.201.67 include:_spf.webhouse.sk ~all"

Pri takomto nastavení SPF záznamu je doména oprávnená odosielať správy okrem serverov WebHouse aj z IP adresy 216.58.201.67.

Vhodný online nástroj na kontrolu správnosti zadaného SPF záznamu nájdete napríklad tu: https://mxtoolbox.com/ alebo https://www.kitterman.com/spf/validate.html