SetupSlovenčina
Úvod > DNS > Lokálne presmerovanie webstránky cez hosts súbor

Lokálne presmerovanie webstránky cez hosts súbor

V prípade migrácie webstránky v rámci rôznych serverov alebo od iného poskytovateľa je vhodné pred konečným presmerovaním stránku na novom serveri najprv otestovať. Je možné to spraviť aj bez zmeny DNS na pôvodnej webstránke, lokálnym presmerovaním iba vo Vašom počítači cez hosts súbor. Tento spôsob odporúčame v prípade presmerovania CMS ako napríklad Wordpress. 

Konkrétny DNS záznam je potrebné zapísať do súboru hosts, ktorý sa nachádza v prípade OS Windows v priečinku Windows/System32/Drivers/Etc/ (v OS Linux ho nájdete v priečinku /etc/). Všetky zmeny je potrebné robiť s právami administrátora, teda správcu operačného systému.

1. V ponuke Štart otvorte Všetky programy a Príslušenstvo. Kliknite pravým tlačidlom myši na Poznámkový blok. Zvoľte možnosť Spustiť ako správca.

 

2. Zvoľte možnosť Súbor a Otvoriť.

 

3. Súbor hosts nájdete na systémovom disku v priečinku Windows/System32/Drivers/Etc/. Vpravo dole zvoľte možnosť Zobraziť všetky súbory a následne otvorte súbor hosts.

 

4. DNS záznam je potrebné zadať na koniec hosts súboru v tvare IP adresa(medzera)názov domény (medzi IP adresou a doménou je potrebné nechať medzeru). IP adresu ktorú je potrebné pre doménu zadať závisí od servera na ktorom bude doména prevádzkovaná, viac informácií Vám poskytne technická podpora. V tomto konkrétnom prípade si lokálne presmerujeme doménu nazovvasejdomeny a www.nazovvasejdomeny na IP adresu 46.229.230.112.

 

5. Súbor je potrebné uložiť a následne po zadaní webovej adresy do prehliadača sa bude zobrazovať webstránka už z nového webového servera. Toto však platí iba na počítači na ktorom ste editovali hosts súbor, všetkým ostatným návštevníkom sa doména zobrazí zo servera ktorý je nastavený v aktuálnych DNS záznamoch. Po skončení migrácie a zmene DNS záznamov pre doménu na nový server si zmažte záznamy ktoré ste predtým v súbore hosts nastavili. Vyhnete sa tak problémom, ktoré by mohli nastať v prípade nového presmerovania.